Sebab Mengapa Wanita Lebih Sering Merasa Pening

Melayu Post – Berbanding lelaki, wanita lebih kerap merasa pening dan keletihan. Wanita juga terdedah kepada pelbagai masalah kesihatan yang tidak penting tetapi sering berlaku termasuk selesema, sakit kepala atau kekejangan perut. Terdapat banyak sebab mengapa wanita menjadi lebih pening berbanding lelaki.

Dilancarkan dari pencegahan halaman, gaya hidup, diet dan pengurusan tekanan kurang baik untuk menjadi sebab utama mengapa wanita lebih sering merasa pening. Di samping itu, wanita yang lebih sering kepikiran dan tekanan untuk membuat sakit kepala ini menjadi semakin banyak. Bukan sahaja sakit kepala yang melanda, tubuh yang letih dan kurang tumpuan juga akan mengiringi masalah kesihatan ini.

Mengenai pening sahaja, berikut adalah beberapa sebab mengapa seseorang sering berasa pening.

Kehamilan

Hamil boleh meningkatkan jumlah darah dan kadar jantung seseorang. Ia juga boleh menurunkan tekanan darah secara drastik sehingga sangat terdedah untuk menyebabkan pening. Umumnya, wanita yang merasa pening semasa mengandung akan disertai dengan loya di bahagian perut, sakit badan dan kelemahan.

Tekanan Darah Rendah

Aktiviti yang padat menjadikan tubuh mudah letih dan tekanan darah berkurangan secara drastik. Tambahan pula, pola makan yang tidak teratur dan pengambilan pemakanan yang tidak sihat mungkin menyebabkan tekanan darah menurun. Sekiranya tekanan darah rendah, ini adalah pening yang sangat berisiko. Pening biasanya dirasai apabila menukar kedudukan dari duduk ke berdiri.

Dehidrasi

Pastikan anda mempunyai air yang mencukupi setiap hari. Kekurangan pengambilan air serta cecair dalam badan boleh meningkatkan risiko dehidrasi dan berakhir dengan pening, kepala berat kepada vertigo. Terlalu banyak aktiviti dan berada di bilik terbuka panas dan pengap juga meningkatkan risiko pening.

Terkejut

Kewujudan berita buruk atau lain yang membuat anda terkejut pakar yang dipercayai boleh menyebabkan pening. Biasanya pening kerana kejutan ini akan menjadi sangat teruk apabila anda tiba-tiba terbangun dari tidur kerana terkejut, impian yang menakutkan sehingga terbangun kerana peristiwa menakutkan.

Itulah sekurang-kurangnya empat sebab mengapa kepala sering merasa pening dan seolah-olah berputar. Sebagai tambahan kepada sebab-sebab di atas, penyebab lain pening termasuk jangkitan di rongga telinga, gejala selesema, gula darah rendah, menopause, risiko vertigo dan risiko penyakit mematikan seperti kanser. Semoga maklumat ini berguna.

Untuk mengelakkan pening, pastikan anda menggunakan gaya hidup sihat, berehat secukupnya, bersenam cukup dan memenuhi keperluan cecair dalam badan.